Eenvoudig mascarpone nagerecht met speculaas en koffie

De populairste recepten uit 2023

Naar jaarlijkse gewoonte beginnen we het nieuwe jaar met een overzicht van de populairste recepten uit 2023. Het was een spannend jaar met vele nieuwe lekkere recepten, herwerkte oude recepten en hoge bezoekersaantallen. En enkele opmerkelijke vaststellingen die we verderop in dit artikel uit de doeken doen. Maar we beginnen met het belangrijkste, en dat is natuurlijk het overzicht.

Eenvoudig mascarpone nagerecht met speculaas en koffie
Geen zin om te bakken en toch op zoek naar een supereenvoudig nagerecht? Dit is de gouden tip: een eenvoudig mascarpone nagerecht met speculaas en koffie.
Naar het recept
Eenvoudig mascarpone nagerecht met speculaas en koffie
Chinees roerei met gebakken tomaten
Je vindt het bij elke Chinees, maar het is zo eenvoudig dat iedereen dit zonder problemen zelf kan maken: Chinees roerei met gebakken tomaten.
Naar het recept
Chinees roerei met gebakken tomaten
gebakken radijsjes
Meestal wordt radijs rauw gegeten. Maar gebakken radijsjes zijn verrassend zacht van smaak en lekker. Zeker eens proberen als bijgerecht!
Naar het recept
gebakken radijs
Varkensmedaillons gewikkeld in boerenham in een kruidige curry-room saus
Deze varkensmedaillons zijn een heerlijke ovenschotel voor herfst en winter.
Naar het recept
varkensmedaillons gewikkeld in boerenham met een kruidige curryroomsaus
Spaanse amandeltaart
Een Spaanse amandeltaart smaakt niet alleen pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Met extra veel amandel schilfers.
Naar het recept
Spie Spaanse amandeltaart
bananen omelet als ontbijt
Met deze bananen omelet als ontbijt heb je een stevige start in de dag. Een banaan, 2 eieren, 10 minuten tijd en je bent vertrokken!
Naar het recept
bananen omelet als ontbijt
groene basilicum olie
Als je basilicum plantjes groeien en bloeien kan je er deze verse basilicum olie mee maken. Heerlijk lekker en makkelijk te bewaren.
Naar het recept
groene basilicum olie
lekker krokante courgette chips
Deze goudbruine en gezonde lekker krokante courgette chips kan je als borrelhapje, bij het aperitief of als bijgerecht serveren.
Naar het recept
lekker krokante courgette chips
puree van peterseliewortel
De vergeten groente wortelpeterselie of peterseliewortel is het pittigere broertje van de pastinaak. Verkrijgbaar in de wintermaandeni, perfect voor puree.
Naar het recept
puree van peterseliewortel
ovenschotel met witloof en prei
Winters uit de oven! Deze ovenschotel met witloof en prei vraagt wel wat voorbereiding. Maar eens in de oven kan je lekker ontspannen en je voorbereiden op een heerlijke maaltijd.
Naar het recept
ovenschotel met witloof en prei

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De belangrijkste wijzigingen in 2023

Het podium

De nummer één van de populairste recepten uit 2023 bleef ongewijzigd: ons eenvoudig Mascarpone nagerecht met koffie en speculaas voert al voor de vierde keer op een rij de lijst aan. Ongenaakbaar zou je zeggen, maar dat was dit jaar toch even anders. Er was namelijk een sterke eindejaarssprint nodig om die geliefde positie te heroveren.

Nieuwe gerechten hebben het de laatste jaren moeilijk om direct in de top tien te geraken. Maar het Chinese roerei met gebakken tomaten kende een stormachtige augustus en september. Viraliteit werkt, en een tijdlang zag het er naar uit dat we een nieuwe topper zouden hebben. Het wordt nu afwachten hoe dit recept zich in 2024 verder ontwikkelt. Een blijver of een eendagsvlieg?

Gebakken radijsjes bevestigen hun derde plaats van vorig jaar met een nieuwe top drie. Die hebben zich ondertussen gevestigd als evergreen.

De plaatsen vier tot tien

Een andere evergreen zijn de varkensmedaillons gewikkeld in boerenham in een kruidige curry-room saus. Zij zijn er al sinds 2018 bij, maar moeten nu wel weer een plaatsje inboeten en sluiten af op vier.

De tweede nieuwkomer in 2023 is onze Spaanse amandeltaart. Dit is geen nieuw recept, maar een herwerking van een recept dat we al in 2012 gepubliceerd hebben. Niet nieuw nieuw dus. Maar het werd ook opgepikt en maakt ook een goede kans om ook de komende jaren in dit groepje thuis te horen.

Ook bananen omelet als ontbijt blijft rustig aan populariteit winnen en mag een bankje vooruit.

De derde en laatste nieuwkomer in dit lijstje voor dit jaar is verse basilicum olie. Dit is een recept uit 2022 dat nu ook een heel jaar bezoeker kon verzamelen. Met een mooie zevende plaats als resultaat.

En afsluiten doen we dit jaar met de nummers vier, vijf en zes van vorig jaar. Die konden zich dit jaar nog net onder de top tien handhaven. Op acht hebben we krokante courgette chips, op negen puree van peterseliewortel en afsluiten doen we met de ovenschotel van witloof en prei.

Meer over het jaar 2023

In 2023 lag de focus zeer sterk op het herwerken van oude recepten. Toch konden we de collectie ook met 14 nieuwe recepten vergroten. Zo heb ik voor het eerst zelf tofu gemaakt. Ook de pasta met rode puntpaprika saus doet het zeer goed. De trend naar meer vegetarische gerechten maakt zich ook hier zichtbaar. Mijn persoonlijke favoriet is het slaatje met peren en rode biet.

Daarnaast heb ik ook vele oude recepten herwerkt: verbeterd, opnieuw gefotografeerd, een receptkaart gemaakt en mogelijks een interessant artikel erbij geschreven. Twee van mijn favorieten daar zijn inktvis in rood-wit en omelet “baveuse” met spekreepjes. Dat eerste staat natuurlijk volledig in samenhang met de successen van de Great Old in voetballand.

En wat brengt 2024?

In 2024 gaan we op dezelfde weg verder. Nieuwe recepten mogen er natuurlijk altijd nog bijkomen. Maar we gaan verder met het herwerken van oude gedateerde recepten. In de zomermaanden zal er normaal wel een langere break zijn, zodat het aantal nieuwe en herwerkte recepten lager zal liggen dan in 2023.

it kadert ook in het verder ontwikkelen van de Engelstalige tegenhanger van geruchtenweb: surprising.recipes. Daarmee ben ik later begonnen, en vele recepten zijn daar nog niet voorhanden. Een goede gelegenheid om ze hier te herwerken, en daar nieuw te publiceren. En ook daar hebben vele oudere recepten een grondige update nodig. We blijven dus op een tweetalig spoor verdergaan.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.