luchtige mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten moes

10 verrassende pannenkoeken recepten

Pannenkoeken, we kennen ze allemaal wel. Deze ronde gebakken koeken, meestal op basis van meel, ei en melk of water. En een goed gebakken pannenkoek heeft overigens het uitzicht van het maanoppervlak. Maar ze bestaan in vele vormen en soorten, in alle delen van de wereld. En natuurlijk vin je ook verrassende pannenkoeken recepten vind je natuurlijk hier op gerechtenweb. Daarom hebben we de leukste en origineelste ideeën op deze pagina gebundeld.

1. Traditionele volkoren pannenkoeken

We beginnen dit overzicht met een klassiek pannenkoeken recept op basis van volkorenbloem. Deze smaken het beste als je ze afwerkt met banaan en stroop. Dit is dé klassieker voor bijvoorbeeld Lichtmis. Want met lichtmis is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar pannetje warm.

klassieke volkoren pannenkoeken
Klassieke volkorenpannenkoeken zijn eenvoudig te maken en een klassieker in elke familie. Afwerken met suiker, stroop en banaan en smullen maar.
Naar het recept
klassieke volkorenpannenkoeken

2. Spekpannenkoek met stroop

De meeste mensen associeren pannenkoeken met zoet beleg zoals bijvoorbeeld suiker of stroop. Maar ook hartige pannenkoeken smaken heel goed en worden veel gegeten. Deze spekpannenkoek met stroop is de ideale oplossing voor een stevige start in de dag.

Spekpannenkoek met stroop
Deze hartige spekpannenkoek met stroop is zeer eenvoudig om te maken. Ideaal als ontbijt of als brunch voor een stevige start in de dag.
Naar het recept
hartige spekpannenkoek met stroop

3. Blinis met gerookte zalm

We blijven bij een hartige pannenkoeken variant. Maar we reizen enkele duizenden kilometers naar het Oosten. In de Slavische landen staan ze bekend als blinis: gietpannenkoeken. Dit recept kan je als voorgerecht eten met gerookte zalm en een mengeling van appel en zure room.

Blinis met gerookte zalm en een appel-kaas crème
Blinis zijn Russische gistpannenkoeken met boekweitmeel. De appeldressing is fris en eenvoudig. Het perfecte voorgerecht met een plakje gerookte zalm.
Naar het recept
blinis met gerookte zalm en een appel-kaas creme

4. Hartige pompoen puree pannenkoekjes

We reizen nog verder naar het Oosten, naar Indië. Lekkere en gezonde ontbijt pannenkoekjes op basis van pompoenpuree, yoghurt, kurkuma en gember. Dit zijn verrassende pannenkoeken op zijn best, want zo heb je ze waarschijnlijk nog nooit gegeten!

Hartige pompoen puree pannenkoekjes
Hartige pompoen puree pannenkoekjes is een supereenvoudig, lekker en bovenal gezond ontbijt met pompoenpuree, yoghurt, kurkuma en gemberpoeder.
Naar het recept
hartige pompoen puree pannenkoekjes

5. Grootmoeders dessert flensjes

Terug naar huis voor een van de lekkerste desserts die er bestaan. Deze dessert flensjes zijn gemaakt met pudding in het beslag. Grootmoeders recept, maar al vele generaties heel geliefd.

Dessert flensjes met pudding
Fabelachtige feestelijke dessert flensjes met pudding. Een recept van de grootmoeder dat al vele generaties gelukkig maakt.
Naar het recept
dessert flensjes met pudding

6. Nederlandse Boekweit poffertjes

Ook onze Noorderburen in Nederland hebben hun heel eigen specialiteit. Daar heten ze poffertjes. Dat zijn hele kleine pannenkoekjes ter grootte van een rijksdaalder, of een twee euro muntstuk voor de jongere generatie.

Boekweit poffertjes met banaan en blauwe bessen
Met deze boekweitpoffertjes is succes gegarandeerd. Zowel als ontbijt, brunch of dessert is dit een absolute topper!
Naar het recept
Boekweitpoffertjes met banaan en blauwe bessen

7. Oostenrijkse Kaiserschmarrn

En ook Oostenrijk heeft een recept voor pannenkoeken dat wereldwijde faam geniet: Kaiserschmarrn. Het is eigenlijk een dikke gekaramelizeerde pannenkoek die in stukken gesneden wordt. Over de oorsprong bestaan verschillende verhalen. Maar dat Keizer Franz Joseph er mee te maken heeft lijkt wel vast te staan.

Oostenrijkse Kaiserschmarrn
Oostenrijkse Kaiserschmarrn. Het bekendste culinaire product uit Oostenrijk. Eigenlijk een dikke in stukjes gesneden pannenkoek. Lekker!
Naar het recept
Kaiserschmarrn

8. Amerikaanse ricotta pannenkoekjes met botermelk

Ook over de grote plas kennen ze pannenkoeken. De Amerikaanse versie is meestal iets dikker en iets kleiner. Deze pannenkoeken op basis van ricotta en botermelk zijn ideaal als ontbijt of brunch. Lekker om de dag te starten

Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken met botermelk
Een verrassend lekker en gezond ontbijt geschikt voor zon- en feestdagen: Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken met botermelk.
Naar het recept
Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken

9. Luchtige Mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten mousse

Ook deze Mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten mousse zijn een ideale keuze voor een lekkere start in de zondag. Hier zijn ze ook American style gebakken. In combinatie met de rode vruchten mousse is dit echt een hemels genot!

Luchtige Mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten mousse
Een ongemeen lekker en verrassend ontbijt. Lekkere luchtige Mascarpone pannenkoekjes. Afgewerkt met een rode vruchten mousse.
Naar het recept
luchtige mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten moes

10. Pannenkoeken met vanille-crème

Eindigen doen we deze serie met nog een lekkere zoete variante voor een stormige zondagnamiddag. Klassieke pannenkoeken met een vanille-crème uit de oven. Laat het buiten maar slecht weer zijn. Wij genieten met de hele familie van onze zondag.

Pannenkoeken met vanille-crème
Deze pannenkoeken met vanille-crème zijn het perfecte dessert of vieruurtje voor een winderige en buïge zondag namiddag.
Naar het recept
pannenkoeken met vanillecreme

10+1. Bananen omelet als ontbijt

Wacht, wat doet die omelet hier eigenlijk tussen de pannenkoeken? Wel, we zijn hier in grensgebied. Ik had dit oorspronkelijk gepland als omelet met ei en banaan. Maar wat bleek? Banaan bevat veel zetmeel. En bij het bakken ontstond een heel goed gebonden consistentie, net zoals een pannenkoek. Daardoor weet ik nooit of ik dit nu als omelet (zoals oorspronkelijk gedacht) of als pannenkoek moet klasseren. Eén voordeel heeft deze bananen omelet zeker wel: ze is glutenvrij. En daardoor heel geschikt als alternatief voor pannenkoek voor mensen met een gluten allergie.

bananen omelet als ontbijt
Met deze bananen omelet als ontbijt heb je een stevige start in de dag. Een banaan, 2 eieren, 10 minuten tijd en je bent vertrokken!
Naar het recept
bananen omelet als ontbijt

Pannenkoeken uit de wereld

Verrassende pannenkoeken recepten bestaan al sinds de vijfde eeuw voor Christus. Geen wonder dat er heel veel variaties zijn in heel veel verschillende culturen. We kunnen ze hier natuurlijk niet allemaal de revue laten passeren. Ben je op zoek naar nog meer en andere ideeën? Kijk dan zeker eens op Wikipedia:

Heb je zelf nog originele voorstellen? Laat het ons zeker weten via de commentaren!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste verrassende recepten op gerechtenblog? Meld je dan zeker aan via onderstaand formulier:

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

MEER VERRASSEND.OVERZICHT

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor voor andere gangen en gerechten? Kijk dan zeker ook eens op de volgende overzichtslijstjes. Je vind er zeker en vast leuke en verrassende ideeën:

0 reacties op “10 verrassende pannenkoeken receptenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *