klassieke volkorenpannenkoeken

10 verrassende pannenkoeken recepten

Pannenkoeken zijn een klassieker in de wereldkeuken. Overal ter wereld vind je ze in alle maten en gewichten. Verderop in dit artikel gaan we dan ook nog dieper in op de geschiedenis van en de verschillende soorten bereidingen van pannenkoeken. Maar we beginnen met een overzicht van 10 verrassende pannenkoeken recepten op deze website. En je zal merken, daar zitten al veel verschillende benamingen en regio’s in vervat.

klassieke volkoren pannenkoeken
Klassieke volkorenpannenkoeken zijn eenvoudig te maken en een klassieker in elke familie. Afwerken met suiker, stroop en banaan en smullen maar.
Naar het recept
klassieke volkorenpannenkoeken
Spekpannenkoek met stroop
Deze hartige spekpannenkoek met stroop is zeer eenvoudig om te maken. Ideaal als ontbijt of als brunch voor een stevige start in de dag.
Naar het recept
hartige spekpannenkoek met stroop
Hartige pompoen puree pannenkoekjes
Hartige pompoen puree pannenkoekjes is een supereenvoudig, lekker en bovenal gezond ontbijt met pompoenpuree, yoghurt, kurkuma en gemberpoeder.
Naar het recept
hartige pompoen puree pannenkoekjes
Dessert flensjes met pudding
Fabelachtige feestelijke dessert flensjes met pudding. Een recept van de grootmoeder dat al vele generaties gelukkig maakt.
Naar het recept
dessert flensjes met pudding
Luchtige Mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten mousse
Een ongemeen lekker en verrassend ontbijt. Lekkere luchtige Mascarpone pannenkoekjes. Afgewerkt met een rode vruchten mousse.
Naar het recept
luchtige mascarpone pannenkoekjes met rode vruchten moes
Oostenrijkse Kaiserschmarrn
Oostenrijkse Kaiserschmarrn. Het bekendste culinaire product uit Oostenrijk. Eigenlijk een dikke in stukjes gesneden pannenkoek. Lekker!
Naar het recept
Kaiserschmarrn, het nationale gerechte van Oostenrijk
Boekweit poffertjes met banaan en blauwe bessen
Met deze boekweitpoffertjes is succes gegarandeerd. Zowel als ontbijt, brunch of dessert is dit een absolute topper!
Naar het recept
Boekweitpoffertjes met banaan en blauwe bessen
Blinis met gerookte zalm en een appel-kaas crème
Blinis zijn Russische gistpannenkoeken met boekweitmeel. De appeldressing is fris en eenvoudig. Het perfecte voorgerecht met een plakje gerookte zalm.
Naar het recept
blinis met gerookte zalm en een appel-kaas creme
Pannenkoeken met vanille-crème
Pannenkoeken met vanille-crème is een heerlijk dessert of vieruurtje voor koude, donkere dagen. Om je zondagnamiddag op te fleuren.
Naar het recept
lekkere pannenkoeken met vanille-crème
Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken met botermelk
Een verrassend lekker en gezond ontbijt geschikt voor zon- en feestdagen: Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken met botermelk.
Naar het recept
Amerikaanse ricotta-citroen pannenkoeken

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De geschiedenis van de pannenkoek

Het zal je niet verrassen dat pannenkoeken niet gisteren uitgevonden zijn. En vermits er vroeger nog geen patenten bestonden, is het ook niet meer eenduidig vast te stellen waar de eerste pannenkoeken gebakken werden. Vermits het basisrecept zeer eenvoudig is, zullen ze ook wel in verschillende culturen onafhankelijk van mekaar ontstaan zijn. Je kan je voorstellen dat meerdere mensen wel op het idee kunnen komen om meel, eieren en water te mengen en op een vuur te bakken.

Sommige bronnen vermelden dat kruisvaarders/handelaars dit in de 12e eeuw vanuit China en Nepal hebben meegebracht. Ze brachten ook boekweit mee, in die periode het belangrijkste ingredient voor pannenkoeken. 

Maar ook de Grieken en de Romeinen aten al pannenkoeken. Het mengsel van bloem, eieren en water brachten ze dan op smaak met honing, fruit, kaas of vlees. Zij kenden dus zowel de zoete als de hartige variant. Ze hadden ontdekt dat deze bereidingswijze ideaal was om voedsel langer te bewaren, en niet te laten bederven.

Het eerste tastbare bewijs van pannenkoeken vinden we terug in een recept uit een kookboek van 1439. Daarin wordt ook het woord “pannenkoek” gebruikt op basis van maismeel, water, melk, gesmolten boter, een vleugje bloem en boekweit. 

Wanneer eet je pannenkoeken?

Als je er zin in hebt, natuurlijk. Maar er zijn natuurlijk enkele tradities en dagen die extra om pannenkoeken vragen.

“Met Lichtmis/Allerheiligen is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”. Deze spreuken zijn in mijn familie gemeengoed. Met Lichtmis (2 februari) en Allerheiligen (1 november) worden er pannenkoeken gegeten. En Lichtmis is geen toeval, want dat is exact 40 dagen na de geboorte van Jezus op 25 december. En dan werden de pasgeboren kinderen naar de tempel gedragen om te tonen aan God.

Maar ook de Angelsaksische landen (Engeland, Ierland, Australië, …)  hebben hun “Pancake day”. Dit is dan met vastenavond. De laatste avond voor de vasten begint wordt er nog een stevig gebunkerd. Alle voedsel dat kan bederven en men tijdens de vasten niet mag eten wordt dan verwerkt. En daar zitten dus ook eieren bij, dit tot pannenkoeken gebakken worden. Lekker en gemakkelijk.

Bij ons worden pannenkoeken traditioneel ’s avonds gegeten. Maar dit is niet overal zo. De Amerikanen starten hun dag graag met hun typische kleine dikke pancakes. 

Leer meer over pannenkoeken

Misschien inspireert dit overzicht met 10 verrassende pannenkoeken recepten je om nog meer over pannenkoeken, hun herkomst en hun diverse vormen te leren. Neem dan zeker eens een kijkje in de volgende artikels:

Heb je zelf nog originele voorstellen? Nog 10 lekkere pannenkoeken recepten? Nog tien lekkere weetje over pannenkoeken? Laat het ons zeker weten via de commentaren!

Meer verrassend.overzicht

Ben je naast 10 verrassende pannenkoeken recepten ook op zoek naar meer inspiratie voor voor andere gangen en gerechten? Kijk dan zeker ook eens op de volgende overzichtslijstjes. Je vind er zeker en vast leuke en verrassende ideeën:

We houden ook elk jaar een lijstje bij met de populairste recepten op gerechtenweb. En daarmee gaan we ondertussen al terug tot in 2012! Dat wordt dus al een hele traditie!

0 reacties op “10 verrassende pannenkoeken receptenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *