Royal Boch on-line collection by Bob Van Reeth

Royal Boch On-line collectie

Royal Boch On-line collectie
Royal Boch On-line collectie

Vele van de recepten op Gerechtenweb zijn gepresenteerd op typische stijlvolle borden met een zwarte streep. Dit is de On-Line collection van Royal Boch naar een ontwerp van de Antwerpse architect bOb Van Reeth (zie verder). Ik ben een grote fan van het strakke design, geniaal in zijn eenvoud. Het weerspiegelt ook hoe ik koken wil, verrassend in zijn eenvoud. Bij mij lukt dat wel niet altijd even goed.

Op internet vind je alles, maar toen ik op zoek ging naar meer informatie over dit ontwerp, bleek dit al vrij snel een moeilijke zoektocht te worden. Een enkele foto op Pinterest, en een artikel uit 2009 in trends, dat was het zo ongeveer. Mijn nieuwsgierigheid was daardoor des te meer gewekt, en zo besloot ik om contact op te nemen met de firma en zelf een fanpagina te wijden aan deze collectie.

Ondertussen zijn we 2023, en het goede nieuws is dat de “On-Line” collectie in beperkte oplage opnieuw uitgebracht wordt naar aanleiding van de 80e verjaardag van de belangrijkste vernieuwer in de Vlaamse architectuur. En er vind een tentoonstelling plaats in de Winkelhaak in Antwerpen, van 1 februari tot 28 april.

2023: Expo “in verband met bOb” en heruitgave van de “On-line” collectie

De Expo “In verband met bOB”

Dit jaar (we schrijven 2023) wordt bOb Van Reeth 80. En dat mag gevierd worden. Om dat te vieren organiseert DE WINKELHAAK | HOUSE OF C een Expo over de architect en zijn werken. Deze tentoonstelling gaat door in DE WINKELHAAK | HOUSE OF C in Antwerpen van 1 februari tot 28 april. Voor deze tentoonstelling koos bOb Van Reeth 9 projecten waarbij hij niet betrokken was als ontwerpend architect, maar wel als expert, als raadgever of als voorzitter van de jury. Het is aan de bezoeker van de tentoonstelling om telkens de hand van de meester te (h)erkennen in deze boeiende realisaties.

Heruitgave van de “On-line” collectie

Maar bOb doet meer dan architectuur en stedenbouw. Af en toe laat hij zich verleiden tot het ontwerpen van meubels en objecten. Zo kon het oerklassieke Royal Boch hem strikken tot het ontwerpen van een servies. Dat gaf in 1997 aanleiding tot een onverwachte collectie, het toppunt van minimalisme: een wit bord met één zwarte streep. Dit prachtige servies noemde bOb de “On-line collectie”, een naam waarvan je in 1997 niet kon vermoeden dat hij vandaag een maatschappijkritische ondertoon zou bevatten.

Ter gelegenheid van bObs verjaardag brengt DE WINKELHAAK | HOUSE OF C de “On-line collectie” opnieuw uit in een beperkte oplage. De contacten met Royal Boch werden aangehaald, het ontwerp uit de archieven opgediept en het servies werd terug in productie gebracht.

Belgian Essentials Gallery (BEG) is het shopconcept van DE WINKELHAAK: een minimalistische galerij waar je uitsluitend Belgisch design kan kopen. We stellen strikte voorwaarden aan onze collecties. Enkel praktische en authentieke ‘Belgian Essentials’ halen de eindstreep. Vanaf 1 februari focussen we 100% op de ‘On-Line Collectie’ door bOb Van Reeth. Het is een minimalistisch meesterwerk met als rode draad één zwarte lijn. De collectie bestaat uit:

  • 6 platte borden 27cm
  • 6 diepe borden 24cm
  • 6 kleine borden 21 cm
  • 6 kommetjes 16,5 cm
  • 6 tassen 0,2l

Over Royal Boch

Royal Boch is een Belgische fabrikant van aardewerk (faience) met een traditie die terug gaat tot 1841. De firma kende in zijn lange historie een aantal up en downs resulterend in een doorstart in 2009. Meer informatie over de firma vind je op volgende plaatsen:

Mijn Historie met de “On-line” collectie

Vermoedelijk heb ik de collectie in 2006 aangeschaft. Dit blijkt uit de onderstaande prijslijst die ik nog teruggevonden heb.

Royal Boch On-line collection
Royal Boch On-line collection

Wie informatie over deze collectie wil, zelf nog informatie heeft of weet waar eventueel nog onbekende stukken (ik heb niet de volledige collectie) te krijgen zijn, kan me steeds contacteren. Ik vul graag deze pagina aan zodat het de volledige informatie bevat over dit unicum.

Ontwerp van bOb Van Reet

Het ontwerp voor de On-line collection komt van de Antwerpse architect Bob Van Reeth. Meestal werkt hij onder de kunstenaarsnaam bOb Van Reeth. In 1981 richtte hij met enkele collega’s de architectengroep AWG op. Tot zijn bekendste werken behoren het “Huis van Roosmalen” en het “Zuiderterras“, waarmee hij een omwenteling en modernisering van de skyline aan de Schelde inzette. Zijn uitstapje naar de serviezen van Royal Boch was bij mijn weten een eenmalig maar leerrijk project. De kennis fysische eigenschappen van de materialen in het aardewerk komt ook in de architectuur van pas.

0 reacties op “Royal Boch On-line collectieVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *