gepaneerde asperges cordon bleu

Asperges cordon bleu

Asperges cordon bleu zijn knapperig krokant vanbuiten en sappig en mals vanbinnen. Een hemelse interpretatie van cordon bleu met asperges.
asperges cordon bleu
asperges cordon bleu

Niet alleen in Vlaanderen zijn asperges hot in de lente. Maar ook in Duitsland is het een echte hype. En laat nu Duitsland het land zijn van gepaneerd. Daarom zijn deze asperges cordon bleu een echte Duitse specialiteit. Knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen.

cordon bleu asperges

Asperges cordon bleu

Asperges cordon bleu zijn knapperig krokant vanbuiten en sappig en mals vanbinnen. Een hemelse interpretatie van cordon bleu met asperges.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch, voorgerecht
Keuken Duits
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 6 asperges
 • 2 schellen jonge kaas
 • 2 schellen gekookte ham
 • 2 eetlepels bloem
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 1 ei
 • 50 gram boter

Instructies
 

 • Schil de asperges en kook ze gedurende 8 minuten tot ze beetgaar zijn.
 • Haal de asperges dan uit het kookwater en laat ze uitlekken.
 • Verdeel ondertussen de bloem en het paneermeel over de borden. Klop het ei op.
 • Leg een schel gekookte ham klaar, met daarop een schel van de jonge kaas.
 • Neem 3 asperges en wikkel ze in de ham en kaas. Prik er dan twee tandenstokers doorheen zodat ze opgerold blijven.
 • Herhaal dit voor de drie overblijvende asperges.
 • Rol de aspergerolletjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
 • Verhit de boter in de pan tot ze bruist.
 • Bak dan de aspergerolletjes gedurende korte tijd tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
 • Serveer ze met een slaatje en wat kerstomaten.
Trefwoord asperges, cordon bleu, Duits
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je gepaneerde asperges cordon bleu?

Asperges cordon bleu kan je als voorgerecht serveren, maar net zo goed als hoofdgerecht. Hier hebben we het als voorgerecht gemaakt. Maar je kan het net zo goed tot een hoofdgerecht opschalen.

Begin met het schillen van de asperges. Verwijder daarna de onderste uiteinden. Die zijn harder en zullen niet zo mals worden als de rest van deze goddelijke groente.

Ondertussen kan je water aan de kook brengen om de asperges te koken. We gaan die een minuut of 8 koken tot ze beetgaar zijn. Ze moeten niet door en door gaar zijn omdat ze daarna nog kort in de pan gaan. We nemen dan de asperges uit het water en laten die kort uitlekken.

Terwijl de asperges koken kunnen we de bloem en het paneermeel in twee aparte borden voorbereiden. En het ei kloppen we op in een diep bord.

Eveneens leggen we de kaas en de gekookte ham klaar. We leggen de jonge kaas op de gekookte ham. Leg ook enkele tandenstokers klaar om het rolletje vast te pinnen. Dan nemen we twee of drie asperges en rollen die in de kaas en ham. We fixeren het rolletje dan met twee tandenstokers.

In de volgende stap gaan we de rolletjes paneren. We rollen ze daarvoor eerst in de bloem, dan in het opgeklopte ei en tot slot in het paneermeel. Als de tandenstokers onhandig storen kan je er ook een stuk afknippen. Of, zoals ik het meestal doe, ze door het rolletje duwen, zodat je alle zijn goed kan paneren.

Nu is het tijd om boter te laten bruisen in de pan. Die mag goed heet zijn omdat we de gepaneerde rolletjes krokant willen bakken. Draai de cordon bleu rolletjes na één of twee minuten om zodat de aspergerolletjes aan alle kanten goudbruin bakken.

Als de asperges cordon bleu klaar zijn kan je ze meteen op de borden leggen om op te dienen. Haal de tandenstokers eruit. Werk dan nog af met een beetje sla en wat kerstomaten. En geniet! Vanbuiten zullen ze goudbruin krokant zijn. Maar vanbinnen sappig en mals. Overheerlijk!

Wat is cordon bleu?

Traditioneel ken je cordon bleu waarschijnlijk van de schnitzel. Meestal wordt daarbij varkensvlees of kalfsvlees met ham en kaas opgevuld. Daarna wordt het gepaneerd en gebakken.

Over de herkomst van cordon bleu bestaan er verschillende theorieën. Bij het woord “(Wiener) Schnitzel” denk je al snel aan Oostenrijk en Zwitserland. Cordon bleu is dan weer Frans. In het Engels heet deze bereidingswijze dan weer blue ribbon. En dat zou wel eens naar een etablissement in Bremen kunnen verwijzen waar een Zwitsere kok dit gerecht op de menukaart heeft gezet. Bleu zou dan op de vulling met kaas en ham wijzen. Cordon op het omhulsel van paneermeel.

Nu is het natuurlijk niet mogelijk om asperges op te vullen. Daarom zitten de asperges hier in het midden van het rolletje. Met daaromheen de kaas, ham en uiteindelijk het krokante gepaneerde omhulsel.

Meer verrassend.asperges

We kunnen hier meestal niet wachten tot de winter voorbij is om met asperges aan de slag te gaan. Nog meer interessante en verrassende recepten vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Asperges cordon bleuVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept